Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиняем за палеж на сгради в Благоевград остава в ареста

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Благоевград за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо О.С., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 330, ал. 1 от НК. Досъдебното производство по случая е започнало по сигнал за пожар в гр. Благоевград.

В хода на разследването е установено, че около 06,25 ч. на 05.09.2021 г., на ул. „Арсени Костенцев“ в гр. Благоевград, бил предизвикан палеж. Огънят се разпространил върху друга сграда на пл. „Георги Измирлиев“.

По първоначални данни пожарът е предизвикан чрез използване на запалителна течност и средство, годно да възпроизведе искра. Запалителната течност, съдържаща се в бутилка, била разлята върху електрическо табло, монтирано на външната страна на входа на заведение, и възпламенена. В една от запалените сгради се помещавали заведения и магазини, а в другата - банков офис, дискотека и магазин. Вследствие на огъня са били нанесени щети със значителна стойност – за над 9100 лева. Изгорели са инвентар, стоки, оборудване и друго имущество, които са в процес на установяване.

Проведени са разпити на множество свидетели.

Извършителят на престъплението е бил установен и задържан - 43-годишният О.С. В съдебното заседание за определяне на мярка за неотклонение спрямо обвиняемия съдът е приел доводите на прокурора, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието. Съществува реална опасност О.С. да извърши престъпление и да се укрие.

Защитата на обвиняемия е обжалвала определението на първоинстанционния съд относно мярката му за неотклонение „задържане под стража“ пред Окръжния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във