Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиняемите по делото "Пенгезов" трябва да са двуцифрено число

Броят на обвиняемите по т.нар. дело "Пенгезов" трябва да е двуцифрено число. Това смята наблюдаващият прокурор Стоил Тойчев, който днес в специално интервю за БНТ заяви, че следващата седмица за повдигане на обвинение е призована и шефката на кабинета на премиера Орешарски Мария Дивизиева. Според прокурор Тойчев заобикалянето на правилата на ОПАК по това дело е станало със знанието и санкциите на управляващия орган на програмата у нас, а към онзи момент това е била Дивизиева, твърди "Правен свят".


Стоил Тойчев бе категоричен, че към момента върху него не е имало никакъв натиск да бърза с приключването на разследването.


В края на април председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и шефът на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков бяха обвинени в длъжностно присвояване на пари от проект по програма ОПАК в рамките на едно разследване, продължило четири години - от 2010 г. Пенгезов даде да се разбере, че според него не случайно е привлечен като обвиняем в момент, когато мандатът му като председател на САС изтича и предстои избор на нов председател. Пенгезов има право на втори мандат.


Категорично сега не е имало натиск да се бърза и делото да се приключва в този момент. Делото съм го изпратил по компетентност на 2 април, просто защото тогава съм прключил разследването,  последните процесуално-следствени действия са извършени в средата на март. Готов съм ИВСС да провери как е вършено разследването, каза Стоил Тойчев. Същевременно обаче той твърди, че по време на разследването е имало намеци да приключи делото, без да са събрани всички доказателства по него.


На въпрос защо е избрал да работи сам по делото, прокурор Тойчев заяви, че по този начин би "осигурил и гарантирал обективно  разследване". 


"Силно казано е, че не съм вярвал на колегите, било от разследващите полицаи, било от следователите, но вие сами знаете каква беше обстановката през 2010 г. и отношенията между г-н Цветанов и -н Пенгезов. Опасявах се, че би могло да има въздействия, било в едната или другата насока", каза Тойчев. След което уточни, че лично върху него не е имало пряко въздействие, за което той изрично благодари на ръководителя на специализираното звено Божидар Джамбазов, който му е осигурил необходимото спокойствие да работи по това дело така, както счита за правилно и законосъобразно.


"Имаше един период, в който имаше така, намеци, да го кажем, делото да се приключи преди да са събрани доказателствата в пълния обем", каза Тойчев. На въпрос откъде са идвали намеците, той отговори неопределено - от страна на прокуратурата и съдебната система като цяло, но потвърди, че намеците са били заради фигурата на Пенгезов.


Давам си сметка кой е г-н Пенгезов в йерархията и какъв фактор е той в съдебната система, но не мисля, че дори такива фактори с неговата значимост и тежест, би следвало да са недосегаеми, каза Тойчев. Самият той е имал една среща с Веселин Пенгезов – по време на неговия разпит по делото. Пенгезов не се опитвал да влияе върху разследването, отговори Тойчев на въпрос на интервюиращия.


Няма доказателства, че с парите са се облагодетелствали ръководителите на проекта – Пенгезов и Петков, каза още Тойчев.


Той е категоричен също така за ролята на Мария Дивизиева, която в онзи период е била ръководител на управляващия орган и зам.-министър на Министерството на държавната администрация. Няма как подобен проект, пък и какъвто и да е бил друг проект по ОПАК, да бъде подменен без нейно знание и без нейна санкция", каза Тойчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във