Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиняемите за източването на радневската болница - с парична гаранция

Бившата управителка и другите трима обвиняеми за източването на радневската болница „Д-р Димитър Чакмаков“ са освободени от следствения арест и са им наложени по-леки мерки за неотклонение - парична гаранция, които са взети на 17 август 2020 г., съобщиха от Окръжна прокуратура- Стара Загора. На бившата управителка д-р Майя Узунова е определена парична гаранция от 5000 лв. На служебния шофьор Слави Иванов – 2000 лв., на секретарката, която е изпълнявала и длъжността личен състав Марта Стефанова 1500 лв., а на счетоводителката Мария Атанасова, която беше под  „домашен арест“ – 1000 лв.

Четиримата бяха задържани през февруари т.г. и им бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на чужди пари, собственост на лечебното заведение. В хода на разследването се установи, че са нанесли щети на болницата за над 450 хил. лв. Управителката д-р Майя Узунова е обвинена и в безстопанственост, тъй като не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението и запазването на повереното ѝ лечебно заведение. Секретарката и служебният й шофьор са обвинени също за пране на пари на стойност за над 192 хил. лева. Срещу сумата са закупени апартамент, два автомобила и златни накити.

Делото е с фактическа и правна сложност и се разследва от Националната следствена служба.

По същото са събрани над 18 тома материали и предстои назначаване на редица експертизи. По искане на Прокуратурата с обезпечителни заповеди на Окръжен съд – Стара Загора на основание чл. 72 ал. 1 от НПК са наложени запор и възбрана на притежаваните от обвиняемите лица моторни превозни средства и недвижими имоти.

Уведомена е Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във