Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиняемите за убийството на бивш полицай остават в ареста

Състав на Софийския апелативен съд (САС) разгледа жалбата на защитата на обвиняемите К. И. и Б. Т., привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях умишлено убийство. Действията по разследване на тежкото престъпление са започнали на 25 март 2022 г. при условията на неотложност с оглед на местопроизшествие в столичния квартал „Лозенец”. Било е установено, че убитият е Л. И., бивш служител в отдел „Криминална полиция“ на СДВР.

В резултат на извършената процесуална и оперативна дейност от страна на разследващите органи, съвместно със СГП, са били задържани две лица. Спрямо тях са събрани доказателства за съпричастност към извършването на престъпното деяние.

В качеството на обвиняем по делото е привлечен К. И. – извършител на убийството. Той предварително подсигурил пистолет, тренирал стрелба, проучил района на местоживеене на Л. И. и ежедневните му навици. Освен това съставил план за начина на умъртвяването му, подсигурил лек автомобил за отдалечаване от мястото на извършване на престъпното деяние.

Впоследствие неговият съучастник – Б. Т., се е предал на органите на МВР. Установено е, че той показал и разяснил на К. И. как да стреля с огнестрелно оръжие с конкретен калибър и му съдействал за подсигуряване на автомобил.

По искане на Софийска градска прокуратурата спрямо двамата мъже са били взети мерки за неотклонение „задържане под стража“, които техните защитници са обжалвали като несправедливи. Софийският апелативен съд остави без уважение депозираните жалби с мотив, че на този етап на досъдебното производство са налице процесуалните предпоставки за вземане на най-тежките мерки за неотклонение спрямо Б.Т. и К.И. – наличие на обосновано предположение за съпричастност към престъпното деяние, реална опасност да се укрият и да извършат престъпление.

С решение на САС мерките за неотклонение „задържане под стража“, взети спрямо двамата обвиняеми от първоинстанционния съд, са потвърдени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във