Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиниха бившия френски президент Валери Жискар д'Естен в сексуално посегателство

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен е обвинен в сексуално посегателство от германска журналистка, съобщи сайтът „20minutes.fr“. Според подадената на 10 март в прокуратурата жалба, през 2018 г. бившият държавен глава е опипвал дупето на Ан-Катрин Щраке по време на фотосесия.

Началникът на кабинета на 94-годишния бивш държавен глава Оливие Револ заяви, че Жискар д'Естен няма „никакъв спомен от срещата си“ с германската журналистка. Събитието се е разиграло на 18 декември 2019 г. в Париж, когато Щраке е взела интервю от бившия президент,във връзка със 100-годишнината от рождението на бившия канцлер на Германия Хелмут Шмит.

Журналистката е поискала да направи снимка с Жискар д'Естен и с оператора и тонтехника. Бившият държавен глава е сложил ръка на дупето ѝ, а Щраке безуспешно се е опитала да я отмести, се твърди в жалбата. Журналистката се оплаква още, че на сбогуване президентът я е целунал по бузата и ѝ е пожелал „сладки сънища“, уточняват световните медии.

Ан-Катрин Щраке е информирала началниците си за случката, които потърдили услугите на адвокатска кантора, пише изданието. Според „Льо Монд“, операторът е потвърдил показанията. Самата Щраке заявява, че ѝ е отнело време да подаде жалба, тъй като не е била запозната с френската правосъдна система, но е убедена, че трябва да го направи, повлияна от движението #MeToo.

Валери Жискар д'Естен е президент на Франция от 1974 до 1981 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във