Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиниха двама съдии и двама адвокати за лъжесвидетелствуване, лихварство и заплаха с убийство

Двама съдии и двама адвокати са привлечени като обвиняеми за престъпления в периода 2011-2014 г.,съобщават от държавното обвинение. Четиримата магистрати са привлечени като обвиняеми в края на ноември по образувано досъдебно производство от същата година.

Районната съдийка от Раднево Люба Петрова е обвинена, че в началото на октомври 2013 г. в частен дом в града е подбудила свидетел към лъжесвидетелстване по гражданско дело. На 8 октомври 2013 г., в качеството си на свидетел по гражданско дело, Петрова е потвърдила устно и съзнателно неистина. В периода от март 2011 до септември 2013 г., в нарушение на Закона за кредитните институции, е предоставяла кредити и с тези си действия е получила неправомерни доходи  в размер на 47 895 лева, посочват от държавното обвинение.

В периода 11 септември 2013 г. до 14 януари 2014 г. в Раднево, в условията на продължавано престъпление съдийката е извършила следните деяния: неизпълнение на служебните си задължения като районен съдия, като не си е направила отвод по граждански дела, предвид приятелските й връзки с една от страните, и е издала изпълнителни листа за незабавно изпълнение за плащане на суми в размер на 40 699. 52 лева.

Съдия Петрова е с наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 30 000 лева.

Адвокат Николай Господинов, в качеството си на свидетел по дело, водено в Районен съд - Стара Загора, умишлено и съзнателно е потвърдил неистина пред съда на 08 октомври 2013 година. Неистината се отнася до предаване на пари от страна на свидетел към адвокат, като твърденията на Господинов са, че по същото време съдия е чакал пред адвокатската кантора с автомобила си. Адвокат Господинов е с наложена мярка за неотклонение „подписка", уточняват от прокуратурата.

Адвокат Румен Русев е обвинен за това, че на 26 ноември 2012 г. в Стара Загора е присвоил сума в размер на 22 763 лв., получена при принудителна продажба на недвижим имот. Магистратът е подбуждал и свидетели към лъжесвидетелстване пред съд. Адвокат Русев е с наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 15 000 лева.

В края на месец ноември 2014 г. Специализираното звено е повдигнало обвинения и срещу Евелин Драганов, районен съдия в Раднево за това, че на 5 септември 2013 г. е заплашил служителка на съда, при изпълнение на служебните й задължения, с убийство. На съдията е наложена мярка за неотклонение „подписка".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във