Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиниха и задържаха мъж за държане на аналог на наркотика ММВ – СНМINACA

Окръжна прокуратура-Хасково образува досъдебно производство и привлече като обвиняем Атанас В., на 42 г. от гр. Димитровград, за държане на аналози на високорискови наркотични вещества без разрешение с цел разпространение – чл. 354а ал. 1 пр. 1 от Наказателния кодекс.

На 26 февруари 2016 г. в гр. Димитровград на път към спедиторска агенция е бил задържан Атанас В., в който при извършен обиск са били намерени 26 плика с наркотично вещество. Опаковките са били готови за употреба и разпространение. С последващо претърсване в апартамент в гр. Димитровград, обитаван от Атанас В., са намерени още полиетиленови пликове с белезникаво прахообразно вещество, електронна везна, листна маса и др.

При извършена химическа експертиза се е установило, че иззетото вещество е аналог на високорисково наркотично вещество, известно като ММВ – СНМINACA. То е било поставено в различни опаковки и съдове и с общо тегло около 4 200 грама. Предстоят допълнителни изследвания с оглед установяване и анализ на цялото количество иззето вещество при извършените процесуални действия. Според експертизата предмет на престъплението е химичен аналог на поставени под контрол синтетични канабиноиди.

Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, аналог е всяко вещество, което има сходен химически строеж с някое наркотично вещество и предизвиква аналогично действие върху човешкия организъм.

Атанас В. е бил задържан за постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа. Днес Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“, която ще се разгледа от 13,30 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във