Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиниха жена за измами с фалшиви дрехи чрез онлайн търговия

Районна прокуратура - Варна повдигна обвинение на 26-годишната М.А. от Варна за измами с фалшиви дрехи чрез онлайн търговия – престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, извършено в условията на продължавано престъпление. На М.А. е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лв. Тя не е осъждана и няма данни за предишни криминални регистрации.

26-годишната жена е привлечена като обвиняема във връзка с досъдебно производство, образувано след множество сигнали от хора, станали жертви на измама с продажби на модни облекла чрез социалната мрежа „Фейсбук“. Те правели поръчки за дамски дрехи на популярни марки, които получавали по куриер без опция за преглед, като след отварянето им установявали, че в тях се съдържат дрехи втора употреба. Плащането на поръчаните дрехи се извършвало чрез наложен платеж, при получаване на пратките, чиято стойност варирала от 80 до 400 лв. В хода на разследването е установено е, че малоимотни или неграмотни лица, на чието име са регистрирани търговски дружества, са получавали сумите от наложените платежи, а впоследствие са ги предавали на обвиняемата.

М.А. е била задържана в момент на претоварване от личен автомобил в таксиметров автомобил на чували с пратки, съдържащи именно дрехи втора употреба, подготвени за изпращане към краен потребител. След това, тя е трябвало да получи сумите от наложени платежи за над 80 пратки.

Районната прокуратура във Варна продължава работа по образуваното досъдебното производство. Установени са данни за извършени измами на територията на цялата страна, като деянието е добре обмислено и подготвено стратегически.

Facebook logo
Бъдете с нас и във