Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиниха капитана и втория помощник на заседналия край Камен бряг кораб

Окръжна прокуратура-Добрич повдигна обвинения по чл. 340, ал. 1 от НК на капитана на товарния кораб, заседнал край бреговете на Камен бряг, и на втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента. Двамата са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго – престъпление, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“.

С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Добрич двамата мъже са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда с искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По разпореждане на главния прокурор на Република България Иван Гешев разследването на случая с кораба „Вера Су“ се възлага на екип от следователи от Националната следствена служба като прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич.

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая и неговата обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура-Варна следи за методическото и правилно водене на разследването. Върховна касационна прокуратура също ще наблюдава работата по случая.

Действията по разследването продължават и по другите две направления: има ли замърсяване на морската вода и настъпили щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

В хода на работата по случая днес, 07.10.2021 г., екип от следователи разпита всички членове на екипажа пред съдии от Окръжен съд-Добрич.  Иззети са корабни документи и навигационни карти, а утре предстои митническа проверка на целия екипаж. Постъпил е сигнал от Министерството на околната среда и водите, засягащ катастрофата със заседналия кораб, който е приобщен към събраните до момента материали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във