Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиниха мъж и жена за престъпления против паричната и кредитната система и за документно престъпление

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу 48-годишния И. Н. и срещу 54-годишната Д. А. Входа на разследването е установено, че обвиняемият И. Н. се снабдил с множество листове с отпечатани на тях изображения на банкноти с евро, които не били в завършен вид, и с нарязани банкноти с изображения на 100 щатски долара, които също не били в изцяло завършен вид, които обвиняемата Д. А. се съгласила да съхранява в дома си.

За извършване на дейност по изготвяне на неистински парични знаци двамата обвиняеми се снабдили и с множество други предмети, материали и оръдия, които съхранявали в обитаваните от тях жилища, както и на работното място на обвиняемия И. Н. в София.

Чрез машина за топъл печат, закупена през 2020 г., обвиняемата Д. А. многократно извършвала орелефяване на множество банкноти от по 100 щатски долара, които обвиняемият И. Н. донесъл в дома ѝ, с което същите придобили завършена форма.

На И. Н. и Д. А. е повдигнато обвинение за това, че от неустановена дата до 15 март 2021 г., на различни места в София, в съучастие като съизвършители, държали неистински парични знаци в големи количества, а именно 18 171 броя банкноти с номинална стойност на всяка банкнота 100 щатски долара – престъпление по НК, както и за това, че от неустановена дата до 15 март тази година, на различни места в София, в съучастие като съизвършители, пазили и укривали предмети, материали и оръдия, за които знаели, че са предназначени за изготвяне на неистински парични знаци – банкноти с курс в страната и чужбина и пощенски марки, както следва: отпечатани на офсет заготовки за изработка на неистински парични знаци с номинал 100 американски долари в различна степен на завършеност, заготовки за банкноти с номинал 100 евро, материали от предпечатна подготовка, печатни форми, печатни форми за висок печат, лепила и други материали, технически средства включително преса за термопечат – престъпление по НК.

На Д. А. е повдигнато обвинение и за това, че от неустановена дата до 15 март тази година, в София, изготвила неистински парични знаци - 18 171 броя банкноти с номинална стойност на всяка банкнота от 100 щатски долара, с курс в страната и в чужбина - престъпление по чл. 243, ал. 1 от НК, както и за това, че от неустановена дата до 15 март 2021 г., на различни места в София, в съучастие като съизвършител с И. Н. държали неистински парични знаци в големи количества, а именно 18 171 броя банкноти с номинална стойност на всяка банкнота от 100 щатски долара – престъпление по чл. 244, във връзка с чл. 243, от НК, както и за това, че от неустановена дата до 15 март 2021 г., в София, държала и укривала предмети, материали и оръдия, за които знаела, че са предназначени за съставяне на неистински български дипломатически паспорт – престъпление по чл. 308 от НК.

И двамата обвиняеми са български граждани, със средно образование, неосъждани.

Обвиняемият И. Н. е с мярка за неотклонение задържане под стража, а обвиняемата Д. А. е с мярка за неотклонение подписка.

Предстои насрочване на разпоредително заседание от Софийски градски съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във