Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиниха мъж, проследявал и наблюдавал бившата си приятелка, въпреки заповед за защита

Районна прокуратура-Стара Загора – Териториално отделение-Казанлък привлече като обвиняем С.С., на 27 г. , за това че системно следил другиго – 38-годишна жена, и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето ѝ или това на нейни близки – престъпление по чл. 144а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият и пострадалата имали кратка приятелска връзка. След приключването й, жената не желаела да осъществява комуникация със С.С. Въпреки това той я наблюдавал и следял около жилището, където живеела,  и край работното й място. Настоявал да разговаря с нейни близки, а също така й изпращал съобщения по мобилни приложения.  Жената се страхувала, както за себе си, така и за близките си. Бил е подаден сигнал в полицията.

На 19 март 2021 г.  Районен съд-Казанлък е постановил мерки за защита, като на обвиняемия С.С. е било забранено да доближава непосредствено пострадалата, да осъществява контакти с нея под каквато и да е форма. С.С. не се съобразил със заповедта и продължил да следи и притеснява жената, като посетил адреса ѝ, провокирал вербален конфликт и се опитал да влезе в жилището ѝ.  С това поведение той е нарушил мярката за защита на пострадалата. По тази причина Районна прокуратура-Стара Загора – Териториално отделение-Казанлък  внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.С.

С определение на Районен съд-Казанлък, от 2 април 2021 г., на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „домашен арест“. Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.

За престъплението, в което С.С. е обвинен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до една  година или „пробация“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във