Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиниха мъж за детска порнография

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност мъж за държане и разпространение на порнографски материали с непълнолетни лица- престъпление по НК.

След получена информация от страна на Европол и извършена от ГДБОП-МВР проверка е установено, че 47-годишният Г.Д. разпространява порнографски материали, за създаването на които са използвани лица ненавършили 18 години.

По време на претърсвания и изземвания от дома на Г.Д. в гр. София, ж.к. „Люлин“, са намерени преносим компютър и множество носители на памет. На част от тях е изготвена експертиза, от която е видно, че една флаш памет съдържа над  30 000 файла с детска порнография.

В периода от 6 юни 2021 г. до 9 юни същата година, чрез електронна пощенска кутия, Г.Д. е изпратил на неустановено лице, множество порнографски материали (снимки и видео) по смисъла на НК, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18 години и лица, които изглеждат като такива - престъпление по чл. 159, ал. 4, вр. ал. 2, предл. 1-во НК. От кореспонденцията между двамата може да се изведе обосновано предположение за трайност на извършваната от Г.Д. престъпна дейност.

За извършеното от обвиняемия престъпление по НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до шест години и глоба до осем хиляди лева. То се явява тежко по смисъла на чл. 93 т. 7 от НК.

Предвид опасността обвиняемият да извърши друго престъпление, наблюдаващият прокурор е постановил задържане за срок до 72 часа. Предстои  да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във