Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиниха сириец, подпомагал сънародници да преминат незаконно през България

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем М. А., на 40 г., сирийски граждани,  за това,че на 23 февруари 2022 г., в землището на Свиленград, като подбудител и помагач, в съучастие с К. П., на 45 г., и П. В., на 45 г., български граждани, като извършители, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал  9 граждани на Сирия, един от които ненавършил 16-годишна възраст, да преминат незаконно през страната. Това е станало чрез даване на обещавания за предоставяне на облага и на разяснения относно мястото на качване на сирийските граждани в автомобилите, маршрутът им на движение и крайната цел на пътуването. Деянието е извършено чрез използване на два леки автомобила с българска регистрация. Престъплението е квалифицирано по Наказателния кодекс.

На 23 февруари 2022 г., около 18, 30 ч., по второкласен път в землището на Свиленград, служители на Гранична полиция - Ново село подали светлинен сигнал за спиране на два леки автомобила. При проверката се установили, че в колите пътували 9 мъже, граждани на Сирия. Сред тях се намирало и 8-годишно момче.

Водачите на двата автомобила К.П. и П.В. трябвало да транспортират групата до София, за което щели да получат възнаграждение. Установено е, че обвиняемият М.А., който живеел постоянно в България, се свързал с тях по-рано и ги уговорил да превозят сънародниците му. К.П. и П.В. се съгласили. Двамата са били задържани и привлечени като обвиняеми за незаконно подпомагане на мигранти да преминат през страната.  К. П. е с взета мярка за неотклонение от съда „задържане под стража“, а на П.В. е определена „гаранция“ в размер на 1000 лева.

При проведеното разследване е установено, че сириецът М. А. също е участвал в схемата. На 29 март 2022 г. той е бил привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 30 март 2022 г. Районен съд – Свиленград е определил мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо него, която подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Хасково. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във