Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинител и съдия, участваха в открит урок пред ученици по образователна програма на ВСС

Калина Гроздева, младши прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново, заедно с Лилия Ненова, младши съдия в Окръжен съд – Велико Търново, участва в открит урок пред ученици от IX и X клас в СУ „Емилиян Станев“. Темата на срещата бе запознаване с професията на съдията и прокурора и е част от цикъл лекции от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” за учебната 2020/2021 г.

Магистратите обясниха по достъпен начин как се става съдия и прокурор, какви са изискванията към двете професии според Закона за съдебната власт и какво работят хората в тоги. Учениците научиха какво е граждански и наказателен процес. Младши съдия Ненова и младши прокурор Гроздева представиха как изглеждат задължителните за един магистрат тоги – черна за съдия и червена за прокурор, какви качества трябва да притежават те и какви етични норми да спазват в обществото. Деветокласниците и десетокласниците проявиха интерес към въпросите за наказателната отговорност за проявено насилие от ученици към ученици и за държането на наркотични вещества.

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира от Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерство на образованието и науката след подписано споразумение за сътрудничество. Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във