Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт спрямо мъж за стрелба, побой и закани с убийство в Медицински център в Пловдив

Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Б.Х., на 58 г., за това, че на 31 януари 2020 г., в гр. Пловдив, се заканил с убийство на 53-годишна жена, както и на двама полицейски служители от Четвърто РУ – Пловдив при изпълнение на службата им, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144 ал.3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, както и за това, че на 31 януари 2020 г., в гр. Пловдив, по хулигански подбуди, е причинил на 53-годишната пострадала жена, лека телесна повреда, изразяваща се в разкъсно-контузна рана на главата, сътресение на мозъка лека степен, порезна рана на лявото бедро, довели до разстройство на здравето извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от Наказателния кодекс – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 вр. чл.130 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Б.Х. бил женен за пострадалата 53-годишна жена. Тя работела на регистратура в Медицински център в гр. Пловдив, като се грижела за семейството си. Обвиняемият не бил трудово зает и я упреквал за неуспехите си. През 2019 г. жената напуснала семейното жилище. Това не харесало на Б.Х., който започнал да я следи, заплашва и настоявал да се прибере в дома им. Жената отказвала.

На 31 януари 2020 г., обвиняемият си закупил два пистолета - въздушен  и газов, както и кутия със стоманени сачми от оръжеен магазин. Той носел в себе си и два ножа. Към 11,30 часа отишъл в Медицинския център, където жена му била на работа на регистратурата. В коридора имало пациенти.  Б.Х. се насочил към работното място на съпругата си и извикал към чакащите пред лекарските кабинети: „Моля, напуснете сградата. Тази тук ми беше жена, но някой й каза да ме остави и тя го направи“.

Хората първоначално не разбрали какво се случва, но Б.Х. им показал пистолета, като предупредил, че е истински и стрелял два пъти във въздуха. Пациентите излезли навън, а медицинските лица били в кабинетите. Обвиняемият останал сам на регистратурата със съпругата си. Жената се опитала да избяга и де се скрие, но той я настигнал и започнал да крещи: „Долу на земята“. Обвиняемият я ударил два пъти по главата с приклада на пистолета, като от нараненото място потекло кръв. Пострадалата паднала на земята. Б.Х. извадил нож и пробол жената в лявото бедро. През това време бил подаден сигнал в полицията. В Медицинския център пристигнали двама служители на Четвърто РУ – Пловдив. Полицаите влезли вътре и извикали: „Полиция“.  Обвиняемият се намирал в единия край на коридора с пострадалата, но щом ги чул, извикал: „Ще ви убия, махайте се“. Когато полицаите се приближили към него, той стрелял към тях с пистолет, но те се прикрили и не ги улучил.  Б.Х. продължавал да заплашва полицаите и се заканвал на жена си с думите: „Омръзна ми, ще те убия“. Служителите на МВР се опитали да го убедят да остави оръжието, но той отказал. Приближил се към регистратурата, като с едната ръка дърпал жената, а в другата държал пистолет, насочен към полицаите. Изведнъж оставил оръжието, извадил отново нож и го вдигнал над пострадалата.  В този момент двамата полицаи успели да го задържат, въпреки съпротивата му и да окажат първа помощ на пострадалата жена. Тя е била настанена за лечение в болница с наранявания по главата и левия крак.

По делото са разпитани свидетели, изготвени множество експертизи, от чиито заключения е установено, че Б.Х. е разбирал свойството и значението на това, което върши и е могъл да ръководи постъпките си.

Спрямо обвиняемия  е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във