Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт спрямо пиян шофьор, предложил 520 лева подкуп на полицаи

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо О.И. за това, че на 18 октомври 2020 г., в Асеновград, обл. Пловдив, е направил опит да даде подкуп – пари на стойност 520 лева, на длъжностни лица – двама полицейски служители от ОД на МВР - Пловдив, за да не извършат действия по служба  - да не му съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за движениe по пътищата, като водач на лек автомобил, марка „Нисан“ – престъпление по чл. 304а вр. чл. 304 ал.1 вр. чл. 18 от Наказателния кодекс,

О.И. е предаден на съд и за това, че на посочените дата и място е управлявал лек автомобил, марка „Нисан“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно – 1,83 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство – „Алкотест Дрегер“ – престъпление по чл. 343б ал. 1 от Наказателния кодекс, както и за това, че не изпълнил полицейско разпореждане и не спрял автомобила, след подаден звуков и светлинен сигнал – престъпление по чл. 270 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 18 октомври 2020 г., на територията на гр. Асеновград, се провеждала специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Към 1,40 часа, двама служители на МВР, подали сигнал за спиране на лек автомобил „Нисан“.  Първоначално колата управлявала жена, но след като тя спряла, на шофьорското мястото седнал О.А. Той не  се подчинил на разпорежданията на полицаите, потеглил, след което последвало преследване. Малко по-късно колата била застигната и спряна. 

Служителите на МВР поискали от водача – обвиняемия О.И.,  документите му, както и да извършат тест за алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер“. Обвиняемият О.И. отказал да му бъде извършена алкохолна проба. Той казал на полицаите, че е готов да им даде 1000 лева, за да не го проверяват. Те му обяснили, че това е престъпление. Въпреки това, О.И. извадил от чантичката си няколко банкноти на обща стойност от 520 лева, които подхвърлил в багажника на полицейския автомобил. Служителите на МВР не взели парите и незабавно уведомили дежурния разследващ полицай. По-късно обвиняемият се съгласил да бъде тестван с „Алкотест Дрегер“, който отчел 1,83 промила алкохол в кръвта му. Той е бил задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 15 000 лева. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи заседание по делото.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във