Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт спрямо трима мъже за иманярство

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Й.К., на 42 г., Г.Г., на 50 г., и И.З., на 36 г., за това, че на 6 ноември 2016 г., в землището на с. Красново, обл. Пловдив, в местността „Кабаюг“, в съучастие, като извършители, са извършвали не по установения ред, изкопни работи на територията на недвижима културна ценност – надгробна могила, представляваща част от голям могилен некропол, известен на археологическата наука от 1962 г., като са използвали технически средства – престъпление по чл. 277а  ал. 3 вр. чл.20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

Г.Г. е предаден на съд и за това, че на 6 ноември 2016 г., в землището на с. Красново, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление,  е държал оръдия, за които е знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти – металотърсач и сонди за търсене – престъпление по чл. 277а вр. чл. 26 от НК, както и за това, че на 6 ноември 2016 г., в гр. Пловдив, в дома си, е държал нерегистрирани по закон археологически обекти – монета от бронз от ранновизантийската епоха – престъпление по чл. 278 от Наказателния кодекс.

И.З. е предаден на съд и за това, че на 6/7 юли 2016 г., в гр. Раковски, обл. Пловдив,  в дома си е държал общо 406 археологически обекти, които не са идентифицирани и не са регистрирани по Закона за културното наследство – престъпление по чл. 278 ал.6  от НК,  както и за това, че в гр. Раковски, обл. Пловдив, в периода от 6 ноември до 8 ноември 2016 г., при условията на продължавано престъпление,  е държал оръдия, за които е знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти – металдетектори със сонди за търсене – престъпление по чл. 277а във вр. чл. 26 от Наказателния кодекс.

На 6 ноември 2016 г., тримата обвиняеми отишли в с. Карсново, обл. Пловдив, и с лек автомобил стигнали до могилен некропол в местността „Кабаюг“.  Те започнали да копаят в основата на могилата, като се редували и използвали технически средства – кирка и др. В тъмната част на денонощието към тях се приближили полицейски служители, които първоначално задържали обвиняемия Г.Г.. Другите двама обвиняеми И.З. и Й.К. се опитали да избягат, като са били задържани.  При извършен обиск в автомобила на Г.Г. бил открит и иззет металдетектор, комбиниран със сонда за търсене на археологически обекти. В жилището му в гр. Пловдив е намерена  една бронзова монета от ранната византийска епоха. При извършен обиск в жилището на обвиняемия И.З. в гр. Раковски, са открити общо 406 археологически обекта, сред което бронзови пръстени от античната и средновековната епоха, апликации, бронзови сребърни вити гривни, с краища, оформени като сплетени змийски глави, от  средновековната епоха, 47 фрагмента от огърлица, както и монети от различни епохи.

Според изготвената по делото съдебно-археологическа експертиза иззетите предмети представляват археологически обекти, които не са идентифицирани по Закона за културното наследство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във