Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт срещу антиквар, придобил вещи, за които знаел, че са крадени

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу търговец на старинни предмети, придобил чужди вещи, за които знаел, че са откраднати - престъпление по чл. 215 ,  ал. 1 вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Обвинението срещу Христо Н. е за това, че през периода  24.09.2011 – 03.08.2012 г., при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, на неустановено място в страната, придобил чужди движими вещи, на обща стойност 15 565 лв., собственост на различни лица /двама колекционери/, за които знаел, че са придобити от друго неизвестно лице чрез престъпление – кражба, извършена чрез повреждане на прегради здраво направени за защита на имот и използване на техническо средство.

По различно време, от посочения период,  придобил чужди движими вещи - 11 български, 14 сребърни и 8 биметални монети от различни държави, 7 пощенски пликове, 5 снимки на царското семейство, 11 пощенски картички, сувенирни вложки, 97 броя билонови монети, класьор с 190 броя билонови монети и монетовидни емисии, 144 броя разменни монети на Р България, 14 броя възпоменателни български монети и други монети собственост на О. М. Както и  френска кремъчна пушка от края на 18 век, Балканска кремъчна пушка от 19 век, австрийска капсулна пушка модел «Лоренц», пушка Спрингфилд модел «Шнайдер», пушка Ремингтон, бойна пушка „ Бердана 2”, собственост на М. В.

Обвиняемият бил търговец на старинни предмети - монети, огнестрелно и хладно оръжие, произведения на изкуството и занаятите, като имал антикварен магазин, където купувал и съответно продавал различни антикварни вещи. Имал специални познания по отношение на монетите, огнестрелните и хладни оръжия. В тази връзка се познавал и с О.М., който колекционирал монети и М.В., които се занимавал с ремонт и колекциониране на старинно оръжие.

Двамата често посещавал магазина на обвиняемия, тъй като през годините осъществявали съвместна дейност. В тази връзка антикваря бил  виждал колекцията от монети и много добре знаел какъв е начина на подредбата им по класьори на О.М., както и оръжията, които притежавал М.В.

На 24.09.2011 г. неустановено по делото лице, чрез използване на техническо средство повредил патрона на входната врата на апартамента, обитаван от М. В., проникнал в жилището и извършил кражба на старинното оръжие, както и колекциите от монети на О.М. Двамата колекционери веднага уведомили всички колеги за кражбата, като казали и на обвиняемия. Въпреки, че знаел, че тези вещи са откраднати и можел да ги разпознае, обвиняемият с цел да реализира парична печалба, придобил вещите – монети и оръжия, за които знаел че са откраднати.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд - Плевен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във