Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт срещу мъж, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта от 3,09 промила

Софийска районна прокуратура внесе в СРС обвинителен акт срещу обвиняемия А.Г. за това, че е управлявал моторно превозно средство – мотоциклет, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,09 на хиляда, установено по надлежния за това ред - престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

На 25.05.2020 г., около 14:10 ч., в гр. Нови Искър, обвиняемият А.Г. управлявал мотоциклет, след като бил употребил алкохол. По същото време полицейски служители при СДВР осъществявали контрол на движението по пътищата в гр. Нови Искър. Възприемайки мотоциклета, управляван от обвиняемия, полицейските служители го спрели за извършване на проверка.

По време на проверката те възприели, че А.Г. лъха на алкохол и потърсили съдействието на служители от отдел „Пътна Полиция“-СДВР. На място пристигнали служители при ОПП-СДВР, които изпробвали обвиняемия за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“. Пробата показала положителен резултат – концентрация на алкохол в кръвта на водача 3,09 промила. На А.Г. бил издаден талон за медицинско изследване, в който той собственоръчно отразил, че приема показанията на техническото средство.

Обвиняемият бил транспортиран до болнично заведение за предоставяне на кръвна проба, където отказал да даде такава. Употребата на алкохол от А.Г. е установена по надлежния ред, регламентиран в Наредба №1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства, съгласно която „При отказ на лицето да получи талона за изследване, при неявяване в определения срок на посоченото място или при отказ за изследване, употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, се установява въз основа на показанията на техническото средство или теста“

В хода на образуваното досъдебно производство спрямо обвиняемия А.Г. била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във