Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт срещу мъж за държане на високорискови наркотични вещества

Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Константин Д. за това, че без надлежно разрешително изискващо се съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества - коноп /марихуана/ и амфетамин, на обща стойност в размер на 650,70 лева - престъпление  по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 от НК.

На 03.07.2020г., около 02,30 часа, обвиняемият Константин Д. пътувал в таксиметров автомобил по ул. „Никола Габровски“ в гр. София, когато полицейски служители при 01 РУ-СДВР спрели автомобила за проверка. При извършване на проверката полицейските служители не установили нарушения при таксиметровия автомобил и неговия водач. Те извършили проверка и на пътника в автомобила - обвиняемия Константин Д. Същият признал пред служителите на МВР, че в себе си държи наркотични вещества, които били предназначени за лична употреба. Константин Д. предал доброволно държаните от него наркотични вещества, като за посоченото действие бил съставен протокол за доброволно предаване.

В хода на разследването било установено, че предадените от обвиняемия вещества,  представляват: коноп /марихуана/, с тегло 13,30 грама и с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 13%, както и  амфетамин, с тегло 19,03 грама и с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент амфетамин – 10%. Амфетаминът и конопът са високорискови наркотични вещества, включени в Списък І „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина“ от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Общата стойност на държаните наркотични вещества е в размер на 650,70 лева.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Константин Д. да продължи в Софийски районен съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във