Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт срещу обвиняем, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си 2,45 промила

Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия М. Ц. за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,45 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

На 23 юли тази година, около 4,40 часа сутринта, обвиняемият М. Ц. управлявал лек автомобил в София, ж.к. „Хаджи Димитър“, когато бил спрян за извършване на проверка от полицейски служители. По време на проверката полицейските служители усетили, че обвиняемият мирише на алкохол. Те поискали съдействие от екип на отдел „Пътна полиция“-СДВР и на място пристигнали полицейски служители, които извършили проверка на обвиняемия за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“. Уредът отчел положителен резултат - 2,45 на хиляда концентрация на алкохол в издишания въздух. На обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение и бил издаден талон за медицинско изследване. След това той бил отведен от служителите на 05 РУ-СДВР до болнично заведение, където отказал да даде проби за медицинско изследване.

Съгласно чл. 6, ал. 9 от Наредба № 1/19.07.2017г. за реда за установяване концентрацията алкохол в кръвта и/или употреба на наркотични вещества или техни аналози, концентрацията на  алкохол в кръвта се установява въз основа на показанията на техническото средство за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта, в случаите на отказ за даване на проби за изследване.

По случая било образувано досъдебно производство, установено било, че обвиняемият М. Ц. е осъждан.

Предстои делото срещу него да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във