Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт срещу шофьор, кормувал с 3,18 промила алкохол в кръвта

Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан П. за това, че е управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,18 на хиляда, установено по надлежния за това ред - престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

На 18 юни 2020 г., около 3.15 ч., в София, ж.к. „Борово“, обвиняемият Стефан П. управлявал лек автомобил, след като употребил алкохол. На същото място и по същото време полицейски служители при 6-то РУ - СДВР, изпълнявали служебните си задължения и предприели проверка на управлявания от Стефан П. автомобил. Те установили, че обвиняемият лъхал на алкохол, затова на мястото бил повикан за съдействие екип на отдел „Пътна полиция“-СДВР.

Била извършена проверка на обвиняемия с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510 +“, което отчело концентрация на алкохол 3,18 промила в издишания от Стефан П. въздух. За констатираните резултати бил съставен талон за медицинско изследване, в който наред с тези резултати било вписано и изричното изявление на обвиняемия, че не приема резултатите от извършеното тестване с техническо средствоНаред с това, при проверка на мястото полицейските служители установили, че обвиняемият не бил правоспособен водач и никога не му било издавано свидетелство за управление на моторно превозно средство. За констатираните нарушения бил съставен и акт за установяване на административно нарушение.

Полицейските служители придружили обвиняемия до болнично заведение, където той отказал да даде проби за медицинско изследване. Употребата на алкохол от обвиняемия Стефан П. е установена по надлежния ред, регламентиран в Наредба №1 от 29.09.2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, съгласно която при отказ на лицето за изследване, употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози се установява въз основа на показанията на техническото средство или теста.

В хода на образуваното досъдебно производство било установено, че обвиняемият Стефан П. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои делото да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във