Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт за измама с фалшиви златни монети в заложни къщи

Районна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо И.Д., на 41 г. и 23-годишната Л.М. за това, че в периода от 23.07.2020 г. до 31.08.2020 г., в гр. Пловдив и гр. Първомай, при условията на продължавано престъпление, като извършители и в съучастие,  въвели в заблуждение две лица и с това им причинили имотна вреда в размер на общо 15 950 лева.

На съд е предаден и М.В.,на 30 г., за това, че на 31.08.2020 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, в съучастие като извършител с И. Д., като помагач и подбудител, с цел да набави  за  себе  си  и за другиго имотна облага, е възбудил заблуждение у едно лице и с това му причинил имотна вреда.

През юли 2020 г., в гр. Пловдив, обвиняемият И. Д. и обвиняемата Л.М. закупили 50 броя монети със златно покритие. Те били с ликовете на Кeмал Ататюрк, Джордж V и Кралица Елизабет, а някои от тях имали малка халка в единия край и конец, червен на цвят. Продавачът ги уверил, че са качествени и могат да ги пласират като златни. Обвиняемият И.Д. отишъл в златарско ателие в кв. „Столипиново“, където направили тест на монетите и го уверили, че покритието отговаряло на 22-каратово злато и издържало на киселина т.е. не се разваляло. Всяка от монетите тежала по 7,25 грама. Обвиняемият И.Д. споделил за намерението си да ги продаде с обвиняемата Л.М., с която били в приятелски отношения. Двамата отишли в заложна къща в гр.Пловдив, където ги показали на собственика. Той ги одобрил и на два пъти платил за заложени „златни“ монети, а всъщност вътрешността им била от метал. В горепосочения период, на два пъти, обвиняемите оставили от същите монети и в заложната къща в гр. Първомай на втория пострадал, като в един от случаите в измамата участвал и обвиняемият М.В.

Според обвинителния акт на двамата пострадали е била нанесена имотна вреда в размер на общо 15 950 лева.

На 31 август 2020 г. е бил подаден сигнал за измамата в полицията и тримата обвиняеми са били установени. По делото са извършени разпити на свидетели, изготвени експертизи, иззети веществени доказателства и др. От общия размер на щетите са възстановени на пострадалите 2 750 лева.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във