Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт за измама за над 275 000 лева при продажбата на камион, натоварен с медни катоди

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Димо Д., на 46 г. от гр. Първомай, и Димитър П., на 29 г. от гр. Пловдив, за измама, извършена от две или повече лица след предварително сговаряне с цел набавяне на облага – престъпление по чл. 210 ал. 1 т.2,т.5 във връзка с чл. 209 ал. 1 във връзка с чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемите Димо Д. и Димитър П. са предадени на съд за това, че за периода от 12 май 2015 г. до 28 май 2015 г. са причинили на Красимир К., на 55 г., като собственик на фирма, и на сина му Кирил К., на 25 г., имотна вреда в размер на обща стойност 275 240 лева.

Двамата обвиняеми прочели в интернет сайт обява за продажба на товарен влекач с полуремарке „Рено Магнум“ за сумата от 24 000 лева. Собственикът Красимир К. бил дал за връзка телефона на сина си Кирил К. Няколко пъти били проведени разговори и собственикът се съгласил да продаде автомобила по лизингова схема. Междувременно двамата обвиняеми разбрали, че Красимир К. имал сключен договор с дружество в гр. София за превоз на стоки за чужбина от завод в България.

На 12 май 2015 г. чрез нотариус в гр. Пловдив бил сключен договор за продажба на разсрочено плащане на влекача за една година. Първоначална вноска от 8 000 лева била предадена същия ден на собствениците. Договорът бил сключен на името на трето лице, формален управител на фирма. На 21 май 2015 г. собствениците предали влекача на двамата обвиняеми,  натоварен с 21 950 кг. рафинирана мед на квадратни листове, които трябвало да бъдат доставени в база в гр. Гебзе, Турция. Купувачите уверили, че стоката ще стигне до крайната дестинация, но в същото време възнамерявали да я отклонят и транспортират в друга посока, като я продадат, според обвинителния акт. Продавачите на влекача разговаряли няколко пъти с новите собственици, които първоначално съобщили за възникнал технически проблем на камиона и уверили, че  рафинираната мед ще бъде доставена в базата на 27 май 2015 г., което не се случило и била уведомена полицията.

В хода на воденото разследване  са били изготвени експертизи, от чието заключение се установява, че пазарната стойност на товарния автомобил „Рено Магнум“ с влекач е 22 024 лева, като 8 000 лева са били платени, а на товарът от 21 951 кг. медни катоди е 261 216 лева.

Двамата обвиняеми не са се признали за виновни. Делото е насрочено за разглеждане в Районен съд-Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във