Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт за катастрофа с трима загинали и един ранен

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо И. К., на 72 г. Той е предаден на съд за това, че на пътя между Пловдив и Асеновград, при управление на лек автомобил марка „Мерцедес“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице - на С. Г., на 66 г., на 42-годишната Р. А. и на 63-годишната В. Ч., както и средни телесни повреди на пострадалата Я.Г.

Престъплението е квалифицирано по Наказателния кодекс.

На 5 май 2019 г. обвиняемият И. К. се придвижвал с лекия автомобил „Мерцедес“ от Асеновград към Пловдив. Част от пътната отсечка била в ремонт. Движението се осъществявало в източното платно. То се състояло от две ленти за движение и една аварийна.

В същото време в посока от Пловдив към Асеновград се движел лек автомобил марка „Тойота Корола“, управляван от Г. А. В него се намирали четирима пътници – един мъж и три жени. Те отивали в храм в Асеновград, за да присъстват на сключване на църковен брак.

Към 11 часа обвиняемият Г. К. предприел изпреварване, малко след което, без да сигнализира, внезапно отклонил автомобила наляво и навлязъл в насрещната лента. С лекия автомобил „Мерцедес“ той ударил металната предпазна мантинела и предната дясна част на насрещно движещата се „Тойота“. Водачът й Г. А. отклонил колата, но не успял да избегне удара. В резултат на пътнотранспортното произшествие са загинали Р. А., С. Г. и В. Ч., а Я. Г. е получила средни телесни повреди.

Обвиняемият И.К. е управлявал лекия автомобил „Мерцедес“ със скорост 80 км/ч,, която е надвишавала с 20 км/ч разрешената в този участък, според автотехническата експертиза. Друга причина за катастрофата е навлизане в насрещната лента на лекия автомобил „Мерцедес“, без да има необходимост от изпреварване или заобикаляне.

Наказанието, което е предвидено от закона, за престъплението, в което е обвинен И.К., е от 3 до 15 г. лишаване от свобода. 

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във