Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт за ползване на фалшива диплома за средно образование

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Благой М., на 32 г. от гр. Пловдив, за съзнателно ползване на неистински официален документ, като за самото му съставяне на може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316 във връзка с чл. 308 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Благой М. е с начално образование и  притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство категория „В“. Към момента, когато го бил придобил, действащата нормативна уредба не изисквала определен образователен ценз.

В началото на 2014 г. обвиняемият Благой М. се записал на шофьорски курсове за придобиване на свидетелство за категория „С“ и му станало известно, че за да получи документа, освен успешно издържан теоретичен и практически, е необходимо да има завършено средно образование, а той нямал. По това време работел на строителен обект на бул. „Източен“ в Пловдив и споделил със свой колега, че липсата на диплома е пречка да получи документа. Непознат мъж, който по това време минавал по улицата, случайно дочул разговора и предложил на обв. Благой М. срещу сумата от 200 лева, снимка и личните му данни, да го снабди с диплома за завършено средно образование. Той се съгласил и дал парите, както и документите. На следващия ден обв. Благой М. получил от неустановеното по делото лице диплома за придобито средно образование със специалност, издадена от професионална гимназия в Пловдив.

На 26 април 2014 г. обв. Благой М. отишъл в сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Пловдив и представил в оригинал и заверено копие дипломата с цел издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство категория „С“.  Вида на хартията на оригинала усъмнила служителя, който приел документа. Извършената проверка в регистрационните книги на професионалната гимназия констатирала, че учебното заведение не е издавало такъв документ на обв. Благой М. Това се установило и от заключението на съдебно-техническа експертиза. Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и дава подборни обяснения за случая.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във