Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителни актове срещу нарушители на карантините против COVID-19

Орлин Ст. и Атанас К. са предадени на съд с обвинителни актове на Районната прокуратура във Варна за нарушаване на карантинните мерки, въведени против разпространението на COVID-19 – престъпление по член 355, ал. 2 от НК.

21-годишният Орлин и съпругата му се прибрали от Франция на 19 март. Там работели от края на миналата година. Причината за връщането им в България, освен разпространението на коронавирусната инфекция, станала и напредналата бременност на съпругата на подсъдимия Орлин Ст.

Два дни след завръщането им на родна земя тя родила.

На 30 март при проверка на посочения от Орлин адрес, където трябвало да прекара задължителната 14-дневна карантина, служители на Трето РУ на МВР във Варна не го открили.  Майка му обяснила отсъствието му с отиване в община Варна, за да получи акта на новороденото.

21-годишният Атанас К. трябвало да търпи социална изолация след завръщането си от Чехия  на адрес в село Кипра за времето от 6 до 19 април. На същия адрес в карантина бил и свидетел по делото. На 7 април служители от РУ на МВР в Девня проверили адреса, но Атанас не бил открит там. Малко по-късно той се върнал с автомобила си заедно с друг човек, като обяснил, че ходил да си пазарува храна.

Последвала и повторна проверка на адреса на 10 април около 21,15 часа вечерта. От обясненията на другия изолиран станало ясно, че Атанас е заминал за Игнатиево, където бил постоянният му адрес. В следващите дни до 19 април той не се появил на посочения адрес в село Кипра, където бил карантиниран. За него деянието по член 355,1 ал. 2 от НК е извършено като продължавано престъпление.

В обвинителния акт срещу 21-годишния Атанас К., внесен от Териториалното отделение в Девня към Районната прокуратура във Варна, е посочено, че единственото смекчаващо вината обстоятелство е чистото му съдебно минало. Като отегчаващи отговорността му обстоятелства прокуратура е посочила появата  на публични места без лични предпазни средства и контакта с други лица без спазване на необходимата дистанция.

Двата обвинителни акта предстои да бъдат насрочени за разглеждане. Срещу Орлин Ст. – във Варненския районен съд, а срещу Атанас К. – в Девненския районен съд.

57-годишният Красимир М. ще търпи наказание „Пробация“ за срок от 8 месеца, след като се е признал за виновен и е сключил споразумение с Териториалното отделение в Попово към Районната прокуратура в Търговище.  С определение на Районния съд в Попово споразумението е било одобрено като непротиворечащо на закона и морала.

На Красимир М. са му наложени две пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8 месеца при периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок.

57-годишният подсъдим се завърнал от чужбина. Бил поставен под задължителна карантина за срок от 2 април до 15 април тази година. На 8 април той нарушил мерките, издадени против разпространението на COVID-19. Отишъл в магазина в село Дриново, община Попово, да си купи цигари и храна. Така осъществил състава на престъплението по член 355, ал. 2 от НК.

Споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във