Параграф22 Daily

§22 Новини

Оцелели са около 10% от предприятията в масовата приватизация

"Идеята е да се събудят боновите книжки на над 2 млн. българи, които не са упражнили правата си и не са придобили акции в приватизираните предприятия и да бъдат включени в инвестиционен процес. Трябва обаче да направим важно уточнение. От времето, в което се предлагаха над 1000 предприятия, сега са останали не повече от десетина процента с дейност и паричен оборот. Само толкова са оцелели. Голямата маса от бонови книжки ще трябва да се насочи към силно намаляла маса от активи, които имат стойност към момента и в които може да се инвестира", обясни в предаването "12+3" Гълъбинов.

Продължава дискусията около предложената от Министерството на финансите концепция за събуждане на така наречените "спящи акции". Става дума за акциите от масовата приватизация. В документа се диагностицират някои от съществуващите проблеми. В момента голяма част от акциите не се съхраняват или управляват от инвестиционен посредник, какъвто трябва да е обичайният подход за търгуване с ценни книжа. Незнанието, че притежаваш такива акции или си наследил такива акции, води до неупражняване на права. Според предложения документ трябва да се създаде фонд, който да поеме тези книжа, а в замяна техните собственици да придобият дялове във фонда. Тези, които в период от пет години продължат да не се интересуват от собствеността си, се предвижда да я загубят - тя да се продаде, а постъпленията да отидат в Сребърния фонд. Идеята ще засегне около 3 млн. българи, а номиналът на акциите се изчислява на 2-3 млрд. лева. Недоволство срещу концепцията вече изразиха омбудсманът, синдикатите и представители на работодателските организации.

"Важен въпрос е да има акции, които да са атрактивни за инвеститори и те да платят за тях. Не е сигурно каква сума може да се събере. Може да няма достатъчно атрактивни активи", допуска Румен Гълъбинов.

Според него би било добре да се премисли и срокът. Предлага се петгодишен срок, вероятно може да се изчака 10 години и тогава да се премине към варианта държавата да ги събере в общ фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във