Параграф22 Daily

§22 Новини

Очаквано: Харви Уайнстийн отива в затвора за 23 години

Съд в Ню Йорк осъди днес американския продуцент Харви Вайнщайн на 23 години затвор по обвинение в сексуално насилие, съобщава CNBC. Повече от 80 жени отправят публични обвинения срещу него, включително актрисите Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу и Салма Хайек.

Подсъдимият се появи в залата на нюйоркския съд в инвалидна количка и с белезници. По-рано беше съобщено, че той е бил подложен на операция за поставяне на стент на сърцето.

67-годишният мъж бе осъден по два обвинения: че е изнасилил една жена и че принудително е правил орален секс на друга. Най-тежкото възможно наказание за тези две престъпления, взети заедно, е 29 години. В процеса срещу човека, чиито престъпления и разкритията за тях дадоха началото на движението #MeToo, имаше пет обвинения, от които Уайнстийн е оправдан по три.

На 5 октомври 2017 г. в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че за три десетилетия продуцентът е сключил извънсъдебни споразумения с осем жени, обвинили го в сексуален тормоз. Уайнстийн разпространи изявление, че се извинява, взима отпуск и започва терапия. Пет дни по-късно вестникът публикува обвиненията на 13 жени, че Уайнстийн ги е насилвал сексуално, три от които го обвиняват в изнасилване - той отрича обвиненията за "секс без съгласие". Същият ден съпругата му Джорджина обяви, че го напуска.

Дни след това Академията за филмово изкуство и науки, която връчва наградите "Оскар", изключи Уайнстийн. Срещу него предстои и друго дело - в Лос Анджелис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във