Параграф22 Daily

§22 Новини

Одит не разкри течове на лични данни на клиенти на три частни руски банки

Проверката на руската надзорна агенция Роскомнадзор не е открила течове на лични данни на клиенти на три от големите частни банки в Русия, няма и основания за предприемане на прокурорски мерки по този въпрос. Това съобщи във вторник официалният представител на Генералната прокуратура на Русия Александър Куренной.

По-рано вестник „Комерсант“ отчете изтичането на лични данни на около 900 хиляди клиенти на OTP Bank, Alfa Bank и HCF Bank. Генералната прокуратура започна проверка по този факт. "Одитът е приключен. Според резултатите от административното разследване, службата на Роскомнадзор не намери информация за нарушаване на законодателството относно защитата на личните данни, няма основания и за търсене на административна отговорност съгласно Кодекса за административните нарушения. Няма основания и за прокурорска проверка", отговори Куренной на въпрос, зададен от ТАСС в интернет канала на Главната прокуратура "Етер".

Александър Куренной е подчертал, че ръководството на банковите институции също провежда свое вътрешно разследване и не е открило никакви течове. "Установено е, че тази публикация съдържа база данни, която е много различна по съдържание от базите данни, които банките са формирали. Информацията е нерелевантна или невярна", каза Куренной.

Представителят на Генералната прокуратура добави, че Роскомнадзор е установил, че първоначално връзката към тази база се разпространява на специализиран форум, достъпът до този ресурс е ограничен от Роскомнадзор.

По-рано Генералната прокуратура по искане на президента на Руската федерация проверява прилагането на законодателството за защита на личните данни от регионалните и местните власти в областта на социалната подкрепа за определени категории граждани, включително при използване на информационни системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във