Параграф22 Weekly

§22 Новини

Одит за изпълнението на проектите по оперативните програми

В момента се извършват одити на всички оперативни програми, на всички документи. Това е първият етап на одитите. Предстои одит на изпълнението - съобщи заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова във връзка с проверките на обществените поръчки по ОП "Околна среда" в периода 2010 - 2013 г.


"Това е проверка на място на изпълнение на проектите от ЕК. Ще бъдат проверявани не само инфраструктурни проекти. Бенефициентите да осигурят качествено и своевременно изпълнение на проектите, за да нямаме след месеци изненади, за да нямаме изненади от одита на изпълнението. Одитът на изпълнението е по-сериозният одит. Тук се разширява кръгът от лицата, които да са обект на бъдещи финансови санкции. Този одит предстои, обясни Златанова.


Това, което чух и от кметовете вчера, и от многобройните си разговори с тях, е, че те се чувстват изоставени, че отговорността не е само тяхна. Преди всичко отговорността е на тогавашното правителство, посочи Златанова.


Това правителство не дели общините на свои и чужди. Има правила, има закони и ние се водим по тях. Не създаваме правилата ние. Моят съвет към всички бенефициенти е, че най-добрата защита от финансови корекции е спазването на закона", посочи Златанова.


Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова добави: "Това, че са санкционирани общини само на ГЕРБ, е, защото само с тях са сключвани договори. Това са договорите, тези договори проверяваме, на тях налагаме финансови корекции".

Facebook logo
Бъдете с нас и във