Параграф22 Daily

§22 Новини

Одитор Силвия Пенева се спасила със среднощна цесия за 2,5 млн. в КТБ

Силвия Пенева, управляващ съдружник в "Делойт Одит", е уредила прехвърляне на личния си влог от 2,5 млн. лева чрез цесия, докато е била на проверка в КТБ. "Делойт" е една от трите компании, които извършиха одит на КТБ след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г., а сделката е осчетоводена десетина дни преди квесторът от БНБ Станислав Лютов да обяви в бюджетната комисия в парламента, че към момента няма нито една одобрена цесия.

За този скандален случай алармират от неправителствената организация "Ние гражданите" пред "168 часа".  Те показват документи от банката и са сигурни, че се касае за конфликт на интереси. Затова са подали сигнали до прокуратурата и Института на дипломираните експерт счетоводители в България (ИДЕС).

 "Ние разкрихме цялата история. Касае се за конфликт на интереси, тъй като Пенева е управляващ съдружник в "Делойт". На двайсет и някой юни има заповед за назначение на одита. Посочени са в списъци по 15 души от фирма и единия списък го води тя. Поне да не беше влизала тя персонално да работи с тези хора - обяснява д-р Вера Ахундова от сдружение "Ние гражданите".  Проблемът не е в цесията, която като търговска операция е нормална по българското законодателство и много граждани и фирми вече са я направили. Банката, въпреки че е поставена под специален надзор, също има право на някакви операции. Интересното е, че Пенева е подала документи за цесия за сумата, която е имала - 2,53 млн. лева, на 20 октомври и на 21 октомври тази цесия е осчетоводена. От същата дата има и още една за 133 хил. евро пак на нейно име. Освен това сетълментът за тази дата показва, че е отварян в 22,21 ч. през нощта. В нейния случай тя въобще не е трябвало да работи там, тъй като има сметка в КТБ, и то немалка".

В същото време на закритото заседание на временната бюджетна комисия в парламента на 29 октомври Лютов се изказа, че има подадени молби, които подлежат на одобрение от специална комисия и за момента не е одобрена нито една цесия. В действителност на 21 октомври с негова заповед тази е била одобрена. Освен това от неправителствената организация твърдят, че информацията за скандалното поведение на Пенева е стигнала и до централата на "Делойт" в САЩ, а според д-р Ахундова по американските закони за подобно деяние се прилага и наказателно преследване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във