Параграф22 Weekly

§22 Новини

Одобриха закона за руските разплащателни карти, външната търговия - само в рубли

И горната камара на руския парламент - Съветът на Федерацията, одобри закона за създаване на Национална система за разплащателни карти(НСПК), съобщи прес-службата на парламента. Законът ще гарантира непрекъсната работа при осъществяване на парични преводи и на разплащания с банкови карти в националната платежна система на Русия. По-рано законопроектът бе приет на три четения и от долната камара на руския парламент - Държавната дума.


Създаването на национална и независима картова система за разплащания получи особена актуалност след отказа на компаниите Visa и MasterCard да обслужват дебитните и кредитните карти, издадени от няколко руски търговски банки заради въведените от САЩ към тях едностранни санкции. Освен това в документа са описани и механизмите за налагане на санкции при прекъсване на разплащанията в международните платежни системи с руски карти, включително и т. нар. залог.


Изключително съществена  е специалната поправка в закона, която въвежда разплащането в рубли като единствен законен начин за осъществяване на всички външнотърговски сделки по територията на Русия, както и правото за руските банки да закриват по административен ред сметки в тях на граждани на САЩ, за да се предотврати налагането на американски санкции по закона FATCA.


Новият нормативен акт ще влезе в сила от деня на неговото публикуване, с изключение на отделни норми, за които са предвидени специални срокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във