Параграф22 Daily

§22 Новини

Оградата по границата: не е възпираща и е лесно преодолима

Инспекцията на съоръжението установи горчивата истина за похарчените милиони

Съвместната проверка на оградата по българо-турската граница на МВР и МО откри очевидното – т.нар. възпрепятстващо съоръжение всъщност не възпрепятства никого и ако не е живата сила по охраната му, не струва и пукната пара. Въпреки че до момента за оградата са хвърлени над 230 млн. лева.

“Служителите на „Гранична полиция“, на полицията, на жандармерията, военнослужещите – те, заедно с техниката, охраняват българската граница. Възпиращото съоръжение само ги подпомага, но то много лесно се преодолява. Ето защо непрекъснато работим по неговото възстановяване. До края на миналата година съоръжението се поддържаше от колегите от армията, които извършиха огромни по обем ремонтни дейности. Сега на щат в „Гранична полиция“ са назначени служители, извън тези с полицейски правомощия, които поемат тези дейности”, заяви по време на инспекцията на границата в района на Елхово главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

“За да бъде защитата на границата ефективна, е необходим комплекс от мерки –  както присъствие на служители, така и набор от техника (сензорни линии, видеонаблюдение, термокамери). За съжаление, не всички са в добро състояние. Полагаме огромни усилия за тяхното надграждане и реновирането им. Стартирали са проекти за покриване на участъците, които не са обезпечени технически. Това са най-тежките като терен километри. Процедурите са в напреднала фаза”, добави той.

Директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” главен комисар Росица Димитрова заяви, че усилията на дирекцията ще бъдат насочени към бързо изготвяне на спецификациите и провеждане на обществените поръчки. “Всичко, за което работим и се стараем да осигурим, е в полза и в помощ на нашите колеги. Тук хората работят при наистина много трудни условия, изискват се специални компетентности и умения. Така че инвестицията за осигуряване на капацитет на служителите на Гранична полиция е приоритет за ръководството на МВР”, допълни тя.

“Колегите, които охраняват границата, се справят много добре на оперативно ниво. Факт е, че работим денонощно и изпълняваме задълженията си. Факт е, че миграционният натиск е висок. Това е отчетено и от Европейската служба за гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС). На фона на този невероятен мигрантски натиск, на който е подложена Европа, нашите служители са предотвратили незаконното преминаване на около 164 000 лица през изминалата година. Тяхната работа е изключително професионална”, заяви директорът на „Гранична полиция“.

В инспекцията на съоръжението участва и командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк подполковник Петко Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във