Параграф22 Daily

§22 Новини

Огромен недостиг на горски стражари във Великотърновско

Регионалната инспекция по горите във Велико Търново тази година няма да чества Седмицата на горите както обикновенно, заради усложнената епидемична обстановка. Директорът на ведомството инж. Николай Николов сподели пред Борба, че празненствата са отложени, но за сметка на това проблемите в структурата стават все по-осезаеми. Той твърди, че кадровата криза е слабото място на дирекцията, а в същото време площта й ежегодно нараства. Тя брани горските територии, ширещи се на около 220 000 хектара. „Няма желаещи, които имат средно техническо лесовъдско образование, за да започнат работа като горски инспектори. Именно тези специалисти се трудят на терен и осъществяват контрола над бракониерите в горите. Разполагаме едва с 15 такива служители, а щатната бройка е 30“, обясни инж. Николов.

Директорът прогнозира, че проблемът ще продължи да се задълбочава, тъй като работещите в структурата са застаряващи и когато се пенсионират, няма да има кой да ги замести. По думите му лъч надежда е присъединяването към екипа на няколко млади момчета, но те заели позиции, които не са свързани пряко със стражарството по горите. „Поради дефицита на кадри горските инспектори са разпределени на конкретни територии, работят по график и по сигнали. Необходими са поне още два екипа, за да покрием изцяло териториите и да се противопоставим на незаконната сеч“, коментира инж. Николов.

Около 13 хил. лв. са влезли в дирекцията от наказателни постановления, но реалната сума, която трябвало да получи, е многократно по-голяма, тъй като платените задължения са едва 32% от очакваните. Но през 2015 година структурата не е получила и един лев от глоби. Шефът на дирекцията съобщи, че се наблюдава тревожно съхнене на иглолистните гори. Уточни, че то е причинено от вредители и неблагоприятни климатични условия, предизвикали редуване на дъждовни години с продължително засушаване. „За решаване на проблема ще предприемем санитарни сечи. Вероятно това ще се случи в средата на месец май. Иначе като цяло нямаме фрапантни нападения от вредители“, увери той.

Инж. Николов допълни, че горските служители ще продължат да поставят феромонови уловки за борба с короядите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във