Параграф22 Daily

§22 Новини

Оказа се, че българските автокрадци са сред най-сръчните в Европа

Средният клас автомобили се разглобяват за части, най-често в околностите на София. При новите и по-луксозни коли кражбата се планира предварително и се извършва по поръчка. Използват се технологии, с които се прихваща сигнала от ключа на колата. Средният клас автомобили се разглобяват за части, най-често в околностите на София. При новите и по-луксозни коли кражбата се планира предварително и се извършва по поръчка. Използват се технологии, с които се прихваща сигнала от ключа на колата.

Крадците се адаптират към коронакризата - прехвърлят се от недвижимото към движимото имущество. Коронавирусът намали домовите кражби, защото хората са постоянно вкъщи, но от полицията предупредиха, че се увеличават кражбите на части и вещи от автомобили в София, уточнява БНТ.

Средният клас автомобили се разглобяват за части най-често в околностите на София. При новите и по-луксозни коли кражбата се планира предварително и се извършва по поръчка. Използват се технологии, с които се прихваща сигнала от ключа на колата. "Те са две устройства. Предава сигнала на човека, който е до автомобила с друго устройство и по този начин самия автомобил разпознава, че все едно оригиналния ключ е до него и отключва и запалва автомобила. Един автомобил с такова устройство може да се открадне буквално за секунди - по-малко от 10 секунди", казват от СДВР.

У нас се задигат предимно германски и японски коли, а данните на МВР за 2020-та показват спад при средния клас и увеличение с около 5 процента при новите луксозни автомобили. Освен вещи зачестяват и кражбите на катализатори от колите. Устройството превръща някои от най-отровните отделяни вещества от двигателя в по-безвредни компоненти. Цената втора ръка може да достигне 300 лева. Катализаторът съдържа и тънък слой от ценни метали като платина, паладий и родий, чиято цена нараства драстично.

Миналата година от СДВР отчитат спад при кражбата на коли с около 15 процента. Всеки ден по двама шофьори в София остават без колите си. Крадците се насочват предимно към среден клас автомобили. Оказва се, че новите защити и технологии не са проблем за българските групи. Следите се заличават бързо, тъй като документите за регистрация са подготвени предварително - използва се и кола двойник. Колата двойник обикновено се продава на половин цена. Комплектът фалшифицирани документи на черно струва около 2000 лева. През 2020 от МВР са разбили няколко депа в района на София, където се разкомплектоват автомобили и се правят двойници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във