Параграф22 Daily

§22 Новини

Оказва ли ДАНС някакво влияние върху изборните резултати?

"ДАНС е технически посредник, доколкото осигурява защитените комуникационни канали, те се ползват по принцип от Външно министерство и от всички институции от подобен ранг“. Това коментира пред БНР Димитър Димитров, политолог, заместник –председател на ЦИК въпроса дали ДАНС трябва да е междинно звено между секциите и ЦИК при изборите в чужбина. „ДАНС няма абсолютно никаква роля в създаването на изборни резултати и по тази причина спекулации с участието на ДАНС са наистина абсолютни спекулации.

Нормално е да се чакат по-дълго изборните резултати от чужбина. Хората от ДАНС, които получават протоколите ги оглеждат и ако има очевидно недокомплектовани – тоест изпратен е протокол, но не са изпратени първа и последна страница от избирателните списъци, което е много важно за изборния резултат, тъй като списъците са продукт на СИК в чужбина, иначе няма как да знаем колко души са гласували, от ДАНС за това проверяват.

Ако този комплект е налице, двама от членовете на ЦИК го удостоверяват това с подписите си, след като прегледат документите, и че файловете са тези, които очакваме и са достатъчни за краен изборен резултат.

Така че ДАНС няма никакво значение кой ще застане, в този случай ДАНС е държавата. Използването на служители на ДАНС е свързано със сигурността на използваните канали, а те са тези, които се използват от Външно министерство и всички други оторизирани органи", заяви Димитров в "Преди всички". "Проблемът не е ДАНС, а в това, че секциите в чужбина са много и за сравнително кратък период наше и тяхно време постъпват, да кажем например - за 200 минути - 400 протоколи - няма как бързо да се обработят.

Броят на секциите в чужбина много нарасна, а съставът на ЦИК е същият, даже с един човек по-малко и така 14 човека от ЦИК трябва светкавично да прегледат окомплектовани ли са документите", поясни още Димитров.

ДАНС е само преносител и досега не имало никакъв проблем с комплектите от изборни документи, посочи още експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във