Параграф22 Daily

§22 Новини

Окончателно – няма виновни за убийството на ямболската адвокатка през 2000 г.

Точно 15 г. след жестокото убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева осъдени все още няма, а близките й искат връщане на процеса на Апелативния съд. Днес Върховния касационен съд излезе с решение, което потвърждава оправдателната присъда, наложена от Софийския градски съд. Решението е взето от състав - председател Юрий Кръстев и членове Елена Авдева и Бисер Троянов.

Трупът на адвокат Надежда Георгиева бе открит на 26 февруари 2000 г. в ужасяващо състояние. Разследващите тогава съобщиха, че главата на младата жена е била обезобразена със сатър, тялото й увито в одеало, а за да се разложи по-бързо, до него бил включен калорифер така, че следите да бъдат напълно заличени.

Обвиняеми за тежкото умишлено престъпление бяха Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова.

Апелативната прокуратура обжалва докрай решението обаче и настоя пред върховните магистрати да не се съобразят с решението на апелативните съдии, тъй като техните правни изводи са били необосновани и несъобразени с доказателствата. Според държавния обвинител не са взети предвид доказателства, които категорично сочат вината и съпричастието на тримата подсъдими. За пример бе даден и иззет потник на подсъдимия Аврамов, върху който е било намерено петно от кръв, за което ДНК-експертизата сочи, че е на убитата Георгиева.

Още първата съдебна инстанция обаче беше посочила, че са налице "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението".

ВКС днес заключава, че "по делото първостепенна цел на обвинителната власт е била да представи пред съда такива убедителни доказателства, които да го доведат до несъмнен отговор на въпроса кои са извършителите на убийството на Надежда Георгиев. Няма никакви основания настоящата инстанция да не се солидаризира с крайното заключение и на въззивния съдебен състав, че тази цел не е постигната", пише в решението на ВКС. Върховният съд е категоричен, че по делото не са събрани не само преки, но и косвени доказателства срещу тримата подсъдими. Според съда "изводите на САС за оправдаването им са изградени след пълна и точна преценка на всички събрани по делото доказателства."

Около убийството на адвокатката тегнат няколко тежки слуха - свидетели по делото свързаха жестокото убийство с бившия главен прокурор Никола Филчев. Случаят с убийството на Надежда Георгиева беше обвързан и с друг прокурор - покойният вече Николай Колев, който беше убит в началото на 2003 г. Една от версиите пък за неговото убийство гласеше, че е замесен бившата барета Алексей Петров.

Още по миналите съдебни заседания адвокатите на обвинените заявиха, че делото за ще стигне до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във