Параграф22 Daily

§22 Новини

Окошариха холандец, отглеждал канабис у нас

Шуменският окръжен съд (ШОС) осъди на четири години лишаване от свобода и 20 000 лева глоба холандския гражданин Йоханес Гуусенс (32 г.), заради производство и съхранение на наркотици, във връзка с разкрита през декември 2011 г. ферма за канабис в Нови пазар.


Гуусенс получи под минималното наказание, след като се призна за виновен, а съдът одобри сключеното между него и прокуратурата споразумение . Холандецът бе екстрадиран от родината си в началото на август по искане на прокуратурата в Шумен. През декември 2011 г. зад електрическо табло на шивашки цех в Нови пазар, на който Гуусенс е един от собствениците, полицаи откриха вход към една от най-модерните ферми за производство на канабис в България. В подземната лаборатория бяха намерени 550 растения канабис в саксии и над шест килограма изсушена продукция.


Присъдата не подлежи на обжалване. Гуусенс ще бъде настанен в български затвор, докато бъде прехвърлен в Холандия, където ще изтърпи наказанието си. Холандецът призна грешката си и заяви, че съжалявал за нея, но знаел, че в България законите толкова строго осъждат подобни деяния. Както е известно в страната на Гуусенс употребата на марихуана е разрешена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във