Параграф22 Daily

§22 Новини

Окръжен съд-Бургас задържа под стража обвиняем в убийство

Окръжен съд-Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража на Венцислав Делев, съобщават от пресцентъра на регионалната магистратура. Срещу него е образувано досъдебно производство по обвинение в това, че на 23 ноември около 16.00-17.00 часа в село Невестино, община Карнобат в къща обитавана от пострадалия, чрез нанасяне на удари с дървен сап по главата, умишлено го умъртвил. Досъдебното производство е започнало на 24 ноември срещу неизвестен извършител. На 27 ноември Делев е бил привлечен като обвиняем за убийство.

Окръжна прокуратура-Бургас поиска срещу Делев да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение като се мотивира с тежестта на повдигнатото му обвинение и високата степен на обществена опасност на деянието, за което е привлечен да отговаря. Според прокурора, съществува реална опасност обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление и обърна внимание на обремененото му съдебно минало. Защитникът на Делев не оспори аргументите на прокуратурата, но помоли съда да му наложи по лека мярка за неотклонение – домашен арест. В съдебната зала Делев заяви, че не е извършил това, в което е обвинен. Окръжен съд-Бургас като взе предвид представените по делото доказателства и становищата на страните, прие, че може да бъде направено обосновано предположение за авторство на Делев на деянието, за което е привлечен да отговаря. То е тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. Съдебният състав прие, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. Съдът намери, че са налице основанията за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда. В подкрепа на това становище той посочи и обстоятелството, че деянието е извършено в изпитателния срок на влязла в сила присъда, с която му е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено за срок от 2 години, за извършено от него друго престъпление.

С тези мотиви Окръжен съд-Бургас определи, той да бъде задържан под стража. Актът му може да бъде протестиран и обжалван в 3-дневен срок. Евентуалната въззивна мярка е насрочена в Апелативен съд-Бургас на 4 декември от 14.00 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във