Параграф22 Daily

§22 Новини

Окръжен съд в Бургас: Без независимо правосъдие няма демокрация, държавност, права

"Съдът правораздава в рамките на закона и не може да се поддава на внушения и натиск, от която и да е от страните в наказателния процес. Безпристрастен и независим съд, който постановява съдебни актове само на база на събраните доказателства и закона, въз основа на вътрешното си убеждение е гаранция за върховенството на правото и за гарантиране на правата на гражданите. Защото без независимо правосъдие няма демокрация, няма държавност и права", се казва в позицията на Бургаския окръжен съд.

Това се казва в позиция на Бургаския окръжен съд по повод направените внушения за наличие на корупция във връзка с постановената от съда мярка за неотклонение "домашен арест" за шофьора, предизвикал по непредпазливост смъртта на мъж и жена на пътя Бургас - Созопол.

Магистратите изказват съболезнования към близките на починалите. Те разбират болката им, но не смятат, че това им дава право да отправят клеветнически твърдения относно съдията, определил мярката за неотклонение на обвиняемото лице.

Председателят на Окръжния съд в Бургас - Росица Темелкова категорично подкрепя съдията, решил мярката на обвиняемия да е домашен арест. Повод за позицията е интервю с бащата на загиналия в катастрофата, който обвинява магистрата в подкупност. "Става дума за окръжен съдия с голям професионален опит, заместник - председател на съда, който отговорно, съвестно и безпристрастно осъществява своята правораздавателна дейност, ползва се с авторитет в юридическата общност на града. Недопустимо е да се правят такива квалификации и внушения, непочиващи на никакви конкретни факти. Съдът не може и не следва да се поддава на обществен натиск, а следва да разглежда делата съобразно закона и събраните доказателства", пише Темелкова.

Предстои делото да бъде гледано по същество, прокуратурата да докаже вината на обвиняемия. Мярката за неотклонение не е присъда по делото, тя цели да обезпечи участието на обвиняемия в наказателния процес, поясняват от съда.

Опасността от укриване на обвиняемия може да бъде предотвратена със забрана да напуска страната, мотивират се от съда. Като е съобразил целите на мерките за неотклонение, съдията е намерил, че в случая адекватна мярка за неотклонение се явява домашният арест. Тази мярка ще гарантира в достатъчна степен участието на обвиняемия в наказателното производство, като съответно ще изиграе своето възпиращо и възпитателно въздействие, пише председателя на съда.

Същевременно домашният арест е от естество да предотврати опасността от извършване на престъпление, защото ще ограничи свободата на придвижване на обвиняемия извън жилището му, мотивират се от съда.

На 2 март Бургаският окръжен съд остави под домашен арест обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа, съобщиха от съда. Мъжът е шофьор на автобус, причинил смъртта на двама души при катастрофа на пътя Бургас - Созопол.

29 февруари 2020 г., Камен Ф. е привлечен като обвиняем за това, че на 28 февруари 2020 г., около 22.10 часа, на главен път І - 9, след изхода от гр. Бургас към гр. Созопол управлявайки автобус, марка "Мерцедес" по непредпазливост причинил смъртта на В. Б. и Т. Т.

Facebook logo
Бъдете с нас и във