Параграф22 Daily

§22 Новини

Окръжен съд -Варна даде 5 години затвор на мъж, укрил 93 112,40 лв. ДДС

Жител на Варна влиза за 5 години в затова за серия от данъчни измами. Окръжният съд във Варна го призна за виновен за това, че от 14.08.2008 г. до 15.12.2008 г. избегнал установяването и плащането на „данък добавена стойност“ в размер на 93 112,40 лева.

Милен А. бил пълномощник и фактически управлявал дейността на „ДИ-М-СТРОЙ" ЕООД. Пред  Териториална дирекция на НАП - Варна той потвърдил неистина в подадени декларации и по този начин избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Осъденият е от Търговище, но живее във Варна, женен е, има средно образование, работи, осъждан е многократно за подобни престъпления.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на защитата на Милен А. за провеждане на съкратено съдебно следствие и наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което намали с 1/3, до размер  2г. и 8 месеца затвор.

Присъдата беше групирана с други 5 наказания, наложени на Милен А.  от Военен съд – Сливен, Варненски районен и окръжен съд, като подсъдимият следва да изтърпи най-тежкото от тях, а именно 5 години „лишаване от свобода“.

Съдът присъедини изцяло и глобата в размер на 5 хиляди лева, както и лиши Милен А. от право да заема държавна или обществена длъжност или да упражнява професия или дейност, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково-материални средства за срок от 6 години.

Милен А. беше осъден да заплати на държавата обезщетение за претърпените имуществени вреди  – сума в размер на 93 112, 40 лева и законната лихва, считано от 15.12.2008 г. до окончателното изплащане на сумата, както и държавна такса в размер на 3 724, 49 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във