Параграф22 Daily

§22 Новини

Окръжен съд - Варна съди медицинска сестра и младеж, теглили пари от чужди дебитни карти

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд е предадена медицинската сестра Татяна Ц., теглила пари от дебитната карта на починал пациент – престъпление по член 249, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние.

На 9 януари 2018 г. в клиника на варненска болница постъпил пациент. Там работела и подсъдимата. Два дни по-късно в 21.12 часа, въпреки проведеното лечение, пациентът починал.

48-годишната медицинска сестра застъпила на нощна смята в 19.30 часа. Без знанието и съгласието на пациента, тя взела от личните му вещи дебитната карта заедно с листче, на което бил изписан ПИН-кодът. Още същата вечер, минути след смъртта на болния, Татяна извършила две трансакции, като успяла да изтегли веднъж 100 лева, а втория път още 200 лева. Тя задържала банковата карта и на 13 януари извършила още една трансакция, като изтеглила още 80 лева. След това изхвърлила картата и листчето с кода.

В хода на образуваното досъдебно производство в качеството й на обвиняема Татяна Ц. признала вината си и изразила съжаление за стореното. Обвинението й се подкрепя и от видеотехническата и лицевоидентификационната експертиза по делото, както и от свидетелски показания.

Предстои Варненският окръжен съд да насрочи делото срещу медицинската сестра за разглеждане.

18-годишният Марин Н. ще търпи наказание една година и два месеца лишаване от свобода при общ режим, след като се призна за виновен за кражба на чужди вещи и теглене на пари от чужда дебитна карта и сключи споразумение с Окръжната прокуратура във Варна, което е било одобрено от Варненския окръжен съд. С отделно определение на съда, по предложение на прокуратурата, му е била приведена в изпълнение и предходна присъда, в чийто изпитателен срок е извършил деянията, за които днес бе осъден.

През ноември миналата година подсъдимият видял на крайбрежната алея във Варна паркиран автомобил, чието стъкло не било плътно затворено. В колата спели момче и момиче. Марин проврял ръката си и успял да вземе мобилен телефон и раница.

В раницата открил дебитна карта, чийто ПИН-код бил записан на листче. Направил няколко опита да изтегли пари в брой от картата. След това платил покупки в магазин, но тъй като надхвърлил лимита за безконтактно плащане, се наложило да плати на два пъти. Общата стойност на отнетите вещи на момчето и момичето е 439 лева.

Одобреното от съда споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във