Параграф22 Daily

§22 Новини

Окръжен съдия изнесе открит урок пред седмокласници в СУ „Йордан Йовков“

Темата за разделението на властите в Република България и ролята на съдебната власт представи съдията в Окръжен съд - Бургас Симеон Михов пред ученици от 7 клас в Средно училище „Йордан Йовков“. Откритият урок бе част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Лекторът разказа за функциите и работата на трите власти в страната ни – законодателна, изпълнителна и съдебна. Съдия Михов похвали училището и иновативния модел на образование, което прилага с откриването на специалност „Съдебна администрация“. „Съдът включва в структурата си съдии и администрация, която трябва да бъде мотивирана и добре обучена. Добрият съдебен служител е толкова важен, колкото самия съдия“, коментира съдия Михов.

С нагледни примери от своята съдебна практика, магистратът разкри принципите в правото – за справедливост, изслушване и приемане на различната гледна точка. Седмокласниците задаваха въпроси свързани с тежестта на свидетелските показания в едно дело и ролята на веществените доказателства, сочи Флагман.

Учениците получиха като подарък Конституцията на Република България, предоставени от Висшия съдебен съвет. Към тях се съдържаха и информационни брошури за децата и наказателната отговорност, която носят, вредата от притежание на наркотици, трафика на хора и опасностите в Интернет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във