Параграф22 Daily

§22 Новини

Окръжна прокуратура - Ловеч потвърди, че намерените цистерни край село Торос са с опасни вещества

От Окръжната прокуратура в Ловеч потвърдиха, че намерените на 10 и 12 януари тази година цистерни в изоставена сграда край луковитското село Торос са с опасни вещества. Все още не се знае какви са те. Специализирана за това фирма ще извърши химически, а след това и токсикологичен анализ, за да се установи съдържането в цистерните. Това заяви окръжният прокурор Валентин Вълков на съвместен брифинг с директора на Областната дирекция на МВР в Ловеч старши комисар Милен Маринов.

Вълков припомни, че на 10 януари е получена информация в полицията, че в изоставена сграда в близост до село Торос, община Луковит, са намерени шест цистерни, всяка с вместимост по хиляда литра. Едната от тях е била празна. Предприети били от прокуратурата съответните действия и на 12 януари /неделя/ следобед е задържан камион, с великотърновска регистрация, с четири цистерни в него, също с вместимост около хиляда литра. Задържани били за 24 часа са две лица - от Велико Търново и ловешкия регион, едното с криминална регистрация, които не са предоставили необходимите документи за превозвания от тях товар. Незабавно е било образувано досъдебно производство.

Вълков уточни още, че цистерните от разрушената постройка в гористата местност и камиона са иззети и закарани на площадка за отпадъци в Луковит.

По думите му към този момент никой не може да каже какво е веществото в цистерните. Това в камиона, което е било в течно състояние, след 24 часа се е втвърдило. "В другите цистерни продължава да е в течно състояние, но част от този отпадък, по незнайни причини, или се изпарява, или изтича. В две от тях имаше пробойни, т. е. някакви дупки, от които изтичаше или е изтекло. Вероятно това е станало и с шестата цистерна, която намерихме празна", заяви Вълков.

В момента се извършват процесуално-следствени действия и се разпитват свидетели. Едва вчера следобед е намерени фирма, която да извърши анализ на веществата в цистерните и да каже дали са опасни. Резултатите се очакват до няколко дни.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил част от тези цистерни да бъдат предоставени на фирма, която по закон е оторизирана и има право да извозва и преработва опасни вещества.

На този етап наказателното производство е за опасни вещества, но ако се установи, че се отпадъци, то ще бъде променено. Съответно и наказателната отговорност ще е друга. Валентин Вълков посочи още, че има разлика във веществата между четирите цистерни в камиона и другите шест.

Установено било също, че камионът е идвал от Ботевград, а шофьорът и спътникът му съобщили, че карат цистерните към площадка за отпадъци в Търновски регион. Оказало се обаче, че тази площадка е затворена от ноември м.г. Фирмата, която е сключила договор с ботевградската фирма е със седалище Варна. "Няма нищо нередно в тази схема, въпросът е да е спазен законът и фирмите да имат съответните разрешения", заяви окръжният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във