Параграф22 Weekly

§22 Новини

Окръжният съд 3-и в страната по натовареност

Пловдивският окръжен съд е трети в страната по натовареност след този във Варна, заяви при представянето на годишния отчет неговият председател Веселин Хаджиев. Отбелязва се увеличение в постъплението на делата през последната година. По тях в момента работят 60 магистрати.


По думите на Хаджиев, проблемът с разпределянето на работата им се дължи до голяма степен на незаетите щатове. В момента има осем такива, а през миналата година са били разкрити два - за съдия и младши съдия. Няма наказани от Окръжния съд, но е образувано дисциплинарно производство за забавени дела срещу колега от Районния съд в Пловдив, съобщи още председателят на съда.


Веселин Хаджиев бе избран от Висшия съдебен съвет на длъжността, след като предишният председател Сотир Цацаров стана главен прокурор. През 2013 г. в Пловдивския окръжен съд са постъпили над 7300 дела, а приключилите са повече от 7100. Това определя средна натовареност от над 10 дела на съдия.


Сред знаковите процеси за съда в Пловдив попадат случаите със данъчните задължения на фамилията Рашкови, обира от инкасо автомобил на Жоро Милионера и Юлияна Илинова от Сопот, която уби новородения си син.

Facebook logo
Бъдете с нас и във