Параграф22 Weekly

§22 Новини

ОLAF похвали прокуратурата и МВР

Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер похвали сътрудничеството с българските власти - МВР и главния прокурор. Организацията е издала препоръка за съд по 27 случая.


"Доволен съм от сегашното равнище на сътрудничество с българските власти", заяви на пресконференция генералният секретар на ОЛАФ, цитиран от БТА.


По думите му това се отнася в частност за дирекцията в МВР "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Eвропейския съюз" (АФКОС).


"Искам да похваля АФКОС в България и Румъния - те са най-добрите в ЕС. Също много съм доволен от сътрудничеството с настоящия главен прокурор на България", добави Кеслер.


Според него в ОЛАФ не само че получават информация от дирекцията в МВР и от прокуратурата, но те им изпращат и искания или предложения да откриват разследвания.


Кеслер добави, че е подвеждащо и погрешно случаите, които ОЛАФ разследва, да бъдат определяни като "български" или "германски", защото повечето са транснационални.


За 2013 г. ОЛАФ е издала на България препоръки за съдебни действия по общо 27 случая на злоупотреби с европейски средства, стана ясно междувременно. Вече има повдигнати обвинения по 10.


Представената статистика за мерките, произтекли от разследванията и препоръките на ОЛАФ показва, че по 56 на сто от в тях в България има последствия - при средно 54 на сто в Евросъюза.


Осем от общо 27-те български случая са били прекратени. От ОЛАФ отчитат още, че по 7 случая у нас продължават следствените действия, а по 2 не са предприети никакви мерки.


През 2013 г. българските власти са докладвали на ОЛАФ 3 случая на евентуални злоупотреби и измами с еврофондове. Броят на тези подадени информации е показателен за степента на сътрудничество със службата - от Германия например те са били 38, има и страни, които не са подали нито един сигнал.


Като цяло ОЛАФ отчита 253 започнали и 293 приключили разследвания през миналата година.


За над 400 милиона евро неправомерно използвани европейски средства са били издадени препоръки за възстановяване в евробюджета.


Най-много от тях засягат структурните фондове, следват външната помощ и митническите и търговски такси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във