Параграф22 Weekly

§22 Новини

OLAF установи злоупотреби с евросредства за 403 млн. евро през 2013 г.

От доклада на OLAF става ясно, че за периода 1 януари 2006 - 31 декември 2013 г. агенцията е издала 27 препоръки за съдебни действия по случаи на злоупотреби с европейски средства в България. За сравнение, Румъния, която върви в пакет с България в повечето доклади от Брюксел, е получила 70 препоръки за съдебни действия.


У нас препоръките на OLAF са взети под внимание при 18 случая, като за седем разследването продължава, а по два не са предприети никакви мерки. В Румъния само при 22 от случаите са предприети действия.


Като цяло организацията е издала общо 436 препоръки за съдебни действия към страните от ЕС, в които са открити злоупотреби с европейски средства. Общо изпълнени са 261, или 54% от препоръките. У нас процентът е близък до средния за общността - 56 на сто.


Общо получените сигнали от страните от ЕС за нередности по отношение на разходването на европейските средства са били 96. От тях основен дял се пада на Германия - 38. България, както и Румъния, са подали по три сигнала за злоупотреби през 2013 г.


През миналата година във фокуса на работа на OLAF е била и контрабандата на цигари, става ясно още от доклада на организацията. Темата е особено важна, защото загубите от невнесените данъци в резултат от незаконната търговия с цигари в ЕС се изчисляват на около 10 млрд. евро годишно.


Борбата с контрабандата на цигари може да бъде успешна само ако страните от ЕС координират действията си, допълват още експертите от OLAF.

Facebook logo
Бъдете с нас и във