Параграф22 Daily

§22 Новини

Омбудсманът иска закриване на Софийския затвор и на няколко ареста

Сериозни отклонения и нарушения са отчетени при проверките на 55 обекта в цялата страна. В психиатриите и в местата за настаняване на хора с деменция и психични проблеми са открити различни проблеми – от лоши битови условия до недостатъчен и не добре подготвен персонал. Преди месец разследване на NOVA показа брутално отношение към болни от Дом с деменция в Пловдив. Последваха незабавни уволнения.

Според омбудсмана трябва да се вземат спешни мерки, за да приключи по-бързо процесът за деинституциализация, който по план трябва да приключи чак през 2035 година. „Процесът на деинституциализация в тази област е много закъснял и върви с много бавни темпове. Хората, които са специалисти в тази област, не са привлечени да работят в тези места. Те са ниско платени, работят често в лоши условия. Те се занимават с тежък физически трудно, но и психическото натоварване е сериозно”, заяви омбудсманът Диана Ковачева.

В рамките на проверката са влезли и местата за лишаване от свобода в страната, както и арестите. Там също са открити изключително лоши условия за хората, които ги обитават. Според омбудсмана Софийският централен затвор трябва да бъде облекчен, защото в момента там пребивават над 200 души, а условията са крайно неприемливи.

Двата ареста в столицата също са с лоши хигиенно-битови условия, както и местата за задържане в Габрово и в Свиленград, които същ оса окаяни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във