Параграф22 Daily

§22 Новини

Омбудсманът разочарован от решението на СЕС за сградните такси

Разочароващо - така националният омбудстман Мая Манолова определи становището на генералния адвокат на Съда на ЕС /СЕС/  за оставането на такса "сградна инсталация". Както вече "Параграф 22" писа, вчера /2 май/ от СЕС обявиха, че дори с изключени радиатори топлофикациите законно искат пари от абонатите за тази такси. Позицията беше изразена от генералния адвокат на СЕС Хенрик Сауменсгор Юи (Дания). Становището на СЕС не означава окончателно решение, но е ключово, защото в повечето случаи съдът се съобразява с такива позиции.

СЕС разсъждава върху конкретни казуси с искове, заведени от „ЕВН България Топлофикация“ и "Топлофикация София“ срещу техни абонати, които отказват да плащат за отопление на общите части на сградата, след като са се отказали от парно в своите апартаменти. Според омбудстмана решението на СЕС  все още не е окончателно, но има огромно значение за крайния изход на делата. В интервю за БНТ тя допълни, че проблемът в България не е само в съществуването на такса "сградна инсталация", а в това, че тя е абсолютно несправедлива, защото не отразява действително отделеното количество топлина и е непроверима.

Мая Манолова припомни обещанието на Министерство на енергетиката да предложи нова формула, което обаче досега не се е случило. "Очакваме съдът да отмени настоящата формула, като неразбираема, необяснима и неотразяваща реално отделеното количество топлина и тогава ще се наложи топлофикациите да връщат събраните такси", каза още Манолова. Според нея не е нормално таксата "сградна инсталация" да представлява 30-40% от сметката. Манолова посочи, че хората се отказват от топло заради лошото управление, а топлофикациите да не могат да си събират задълженията. Реакцията от страна на институциите определят и порочния кръг, заяви тя. "Този чадър се е превърнал в палатка, в която това дружество единственото, което прави е да разширява персонала и да си повишава заплатите. Този възел трябва да се разсече", призова Манолова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във